Odborári žiadajú zvýšenie platov pre pracovníkov VŠ

15.02.2005 Celý región

Priemerné platy odborných pracovníkov na mieste technicko-hospodárskych pracovníkov na vysokých školách (VŠ) v SR by sa mali v roku 2006 zvýšiť na úroveň pri...
Priemerné platy odborných pracovníkov na mieste technicko-hospodárskych pracovníkov na vysokých školách (VŠ) v SR by sa mali v roku 2006 zvýšiť na úroveň priemerných platov v tejto kategórii v rámci celého národného hospodárstva. Na tejto požiadavke sa zhodli účastníci zasadnutia výboru Združenia VŠ a priamo riadených organizácií. Jeho dvojdňové rokovanie na pôde Prešovskej univerzity v Prešove skončilo 4. februára.

Okrem toho odborári v rámci svojich návrhov na zlepšenie podmienok činnosti VŠ vrátane finančného ohodnotenia v roku 2006 požadujú, aby platy pedagogických a vedecko-výskumných pracovníkov VŠ dosiahli v priemere jeden a pol násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. V perspektíve dvoch až piatich rokov by mali vzrásť na dvojnásobok.
Predseda združenia a zároveň podpredseda Odborového zväzu (OZ) pracovníkov školstva a vedy Ivan Haverlík na margo požiadaviek uviedol, že sú v súlade tak s programovými cieľmi OZ, ako aj v Programovým vyhlásením vlády SR a tzv. Lisabonskou stratégiou členských krajín Európskej únie. Očakáva, že vyjednávania, ktoré sa týkajú asi 21 tisíc zamestnancov nebudú ľahké. Už vlani začal proces v marci a skončil tesne pred Vianocami.
Členovia výboru združenia potvrdili, že sa jednoznačne pridržiavajú svojho pôvodného stanoviska o nespoplatnení štúdia na VŠ. Svoje pripomienky a návrhy k novelizácii zákona o VŠ v časti študentských pôžičiek odovzdali do 28. januára. \"Študentské pôžičky by mohli byť nezávisle od spoplatnenia štúdia na VŠ a mali by sa týkať nielen školného, ale aj ďalších výdavkov súvisiacich so štúdiom, \" dodal Haverlík.
Na zasadnutí sa tiež rozhodli poslať otvorený list Združeniu miest a obcí Slovenska, primátorom a parlamentmi tých miest, v ktorých sídlia VŠ, aby ešte raz posúdili platenie podielových daní vysokými školami za svoje majetky. Členovia výboru združenia majú poznatky, že napr. v Trenčíne a v Žiline mestské samosprávy odpustili platby daní a v Trnave ich znížili na päť percent, tak v Bratislave sú na 100-percentnej úrovni. Len Slovenská technická univerzita tak má tohto roku zaplatiť 100 miliónov Sk.
(jj)
 

Vyberte región